Outdoor is voor mij buitenzwemmen in open water, en ja dat kan ook in de winter!

Maandag 12 februari 2018: Daar sta ik dan in Nederhorst den Berg aan de Spiegel en Blijkerplas. Het is vandaag een erg zonnige dag. Het oogt warm maar het is koud. De buiten temperatuur is 4,2 graden, met heel veel wind. En de water temperatuur is 4 graden celcius.

Vandaag ben ik ‘mezelf aan het uitlaten’, zo noem ik dat. Deze keer dus in Nederhorst den Berg voor mijn zwemsessie met mijn zwembuddie Virgo. Virgo en ik zijn buiten mensen. We houden echt van de outdoor. We wonen in een klein dorpje onder de rook van Amsterdam vlak aan het strand en ons dorpje barst van de outdoor mogelijkheden. We hebben het strand, het IJsselmeer waar in alle seizoenen fanatiek wordt gekitesurft en gesurft. De mogelijkheden in de zomer zijn onbeperkt.

Maar goed ik dwaal af. Vandaag ben ik in Nederhorst den Berg. Ik ken de plas niet maar ik heb me door een instagramvolger laten vertellen dat het hier erg mooi is. En niets is minder waar, het is een uitgestrekt natuurgebied waar je de meerkoetjes, eendjes en zwanen voorbij ziet zwemmen. Een passant komt langs lopen en vraagt wat we gaan doen. Ik antwoord ‘Zwemmen natuurlijk, kijk hier naar dit enorme waterrijk gebied. Dit nodigt toch uit om in gezwommen te worden.’ De passant schud zijn hoofd, pas op dat je geen kou vat!

Tsja, kou vatten is een van mijn moeders angsten uit mijn jeugd. ‘Trek een jas aan anders vat je kou’, wie kent de uitspraak van een bezorgde ouder niet. Inmiddels weet ik beter. Kou vatten of een verkoudheid oplopen dat doe je door dat je een virus hebt opgelopen. Niet doordat je bij 4 graden gaat buiten zwemmen. Maar goed ik dwaal weer af.

Buiten zwemmen werkt voor mij, rustgevend, ontspannend, het geeft mij vertrouwen in mijn lichaam en mezelf. Ja ik heb lichamelijke beperkingen, ja ik ben herstellende van een auto aanrijding maar nee ik heb geen weerstand tegen het zwemmen. Sterker nog, door het zwemmen ben ik zowel lichamelijk als geestelijk gegroeid. Ben ik tot inzichten gekomen wat een ‘mindset’ allemaal niet voor je kan betekenen. Dat je zoveel sterker bent dan je denkt, je moet het alleen echt willen, echt doen. Ik zeg altijd tegen andere, ik zwem niet buiten in de kou omdat het moet, ik zwem buiten omdat ik het wil.

Kijk eens naar ons landje, bijna 18 miljoen mensen in zo’n waterrijk land. We hebben alleen al in ons eigen land zoveel outdoor mogelijkheden. Je hoeft hiervoor niet naar het buitenland, de natuur ligt hier voor je voeten voor het oprapen. Maar goed ik wijk wederom af van het onderwerp het gaat om het buitenzwemmen in open water.

De Spiegelplas

De Spiegelplas maakt deel uit van de Spiegel- en Blijkpolder en is als zodanig ook deel van de bezittingen van de Vereniging Natuurmonumenten. Het totale gebied omvat circa 280 hectare en is ontstaan door turfwinning en de latere zandwinning. Op sommige plaatsen is de plas 47 meter diep en biedt gunstige duik- en zwemmogelijkheden, mede door de grote helderheid van het water.

De situatie ter plekke.

  • Buitentemperatuur: 4 graden, stevig windje maar erg zonnig
  • Watertemperatuur: 4 graden
  • Wat kom ik hier doen: buitenzwemmen in open water met mijn zwem buddy Virgo
  • Wat brengt het water me: Enorfine, verliefdheid, geluk, ontspanning, inspiratie en voldaanheid
  • Hoe lang ga ik zwemmen: ongeveer 7 minuten

Ja en daar ga je dan het water in. In het begin moet ik lopen voordat ik het diepe gedeelte terecht kom. Eenmaal zwemmend ben ik in het water in het middelpunt van de stilte. Het lijkt of de natuur zijn adem in houdt.

Al zwemmend begint het ‘ genieten’ de total overgave aan het water en mijn omgeving, mijn hartslag maakt een sprongetje van blijdschap. Alles in het plaatje klopt: de ruimte, de beweging, de ademhaling en de doorbloeding in mijn lichaam. Dit is mijn medicijn, dit moment in het water. Dit brengt me zoveel levensvreugd, herstel en waardering. Dit moment mag wat mij betreft uren duren. Het is in deze kou jammer genoeg alleen niet haalbaar.

Na  ruim 7 minuten zwem ik terug naar het ondiepe, de zwemsessie zit er op maar er is een glimlach van oor tot oor. En dat leg ik vast op beeld, op camera. Ik post het s’ avonds op mijn instagramaccount #openwaterswimmingsusan. Na het zwemmen is het speel kwartier begonnen. Virgo en ik maken nog een paar foto’s en filmpjes, we zijn gelukkig en die euforie willen we delen met iedereen.

We hebben weer ruimte en rust in ons hoofd, we kunnen er weer tegen aan. Onze workout zit er op. Als sportieve moeders  in de natuur kleden we ons rustig aan, drinken nog een kopje thee om het ‘moment te verlengen’ en langzaam aan begeven we ons richting auto om in te stappen op weg weer naar de realiteit, een gezin met ieder 3 kinderen en met beperkingen. In mijn geval verborgen letsel, fysieke lichamelijke beperkingen. Maar ach ja praktische dingen van het moederschap, altijd creatief blijven en jongleren met tijd daar zijn we beiden inmiddels in getraind.

Waarom ik dit doe

Ja, die vraag krijg ik altijd op feestjes en verjaardagen. Hoe bereid je je voor en hou hoe je het vol. Dat is een kwestie van:

  1. ervoor open staan
  2. gewoon doen
  3. trainen , opbouwen Ik probeer dagelijks te zwemmen waardoor er lichamelijk bij mij geen schrikeffect op treed. Ben inmiddels zo geschoold in het outdoor buiten zwemmen dat ik er niet meer warm of koud van word
  4. bruinvet kweken, dit zit op je rug tussen je schouderbladen in.
  5. en nee ik heb geen Wim Hoff training gedaan en gebruik geen ademhalingstechnieken. ‘Gewoon blijven adem ‘halen dat is.mijn motto

Wil je meer weten over Susan en op de hoogte blijven van haar open water zwemavonturen? Bekijk dan haar instagram account op #openwaterswimmingsusan.

 

 

Susan Houbraken
Susan, ik ben geboren in het Zuiden van Chili geadopteerd en men zegt dat ik een Mapuche Indiaan ben. Ik ben 45 jaar oud , heb tot aan mijn 15de over de hele wereld (zuid/midden amerika, Afrika en Indonesië )gewoond met mijn vader/ moeder en broer. Ben erg sportief, zo lang het maar buiten is (ok behalve dan de bikramyoga)  Mijn moeder woont in Drenthe, midden in de natuur. Mede voor mijn outdoor behoefte ga ik altijd naar Drenthe. Mijn levens motto is ; haal iets positiefs uit iets negatiefs. Instagram: #openwaterswimmingsusan