Luc Hapers trotseert Great Himalaya Trail voor goede doel

great himalaya trail

De Belg Luc Hapers loopt in september de Great Himalaya Trail : een parcours van 1.600 km voor met maar liefst 55.000 hoogtemeters. In die tocht van 60 tot 80 dagen moet hij zowel subtropische jungle als hoog alpine gebergte overwinnen met als enige hulpmiddel een licht rugzakje met wat basisbehoeften. Om zijn prestatie kracht bij te zetten, zamelt hij geld in voor Cunina, de organisatie die al sinds 1996 actief is in Nepal met onderwijsprojecten.

 “Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.”, zegt Luc Hapers (48 jaar). “Mijn liefde voor bergen en avontuur heeft me uiteindelijk naar het dak van de wereld geleid. Kunnen lopen in de Himalaya, tussen de hoogste bergen ter wereld, is een droom die uitkomt. Ik heb het al te veel uitgesteld, maar half september vertrek ik eindelijk.”

“Het is zeker niet mijn eerste avontuur”, gaat Luc verder. “Een zware trektocht in de Andes en verschillende ultralopen van 100 tot 320 km vormden al een goede voorbereiding. Maar de Great Himalaya Trail gaat zeker mijn grootste avontuur van allemaal zijn.”

De afstand, de hoogtemeters en de verschillende klimaten gaan hem absoluut parten spelen, weet Luc. “Om zo licht mogelijk te lopen, slaap en eet ik in lokale lodges en teahouses onderweg. Maar ik ga veiligheidshalve toch een tentje meenemen voor noodgevallen. Het blijft een tocht vol risico’s en ik zou nog graag mijn avontuur kunnen navertellen.

Mijn grootste uitdaging tijdens deze tocht zal het slapen in de koude zijn. Zelfs in de goede maanden eind september en oktober kan het op die hoogtes zéér koud zijn.”

Een hart voor het goede doel

Als het gaat over de steun die Luc wil geven, wordt Luc ineens een stuk serieuzer. “Ik heb al heel wat gereisd en ben met veel verschillende culturen in contact gekomen. Daarom besef ik maar al te goed hoeveel onrecht er op de wereld is en hoe gelukkig we mogen zijn dat wij hier zoveel kansen hebben. Dat is de reden dat ik met mijn uitdaging ook iets wilde teruggeven en zo bij te kunnen dragen aan een betere toekomst voor kansarme kinderen.”

“Ik wilde vooral de zekerheid hebben dat het ingezamelde geld naar de juiste mensen gaat. Zo ben ik na wat zoekwerk bij de ngo Cunina uitgekomen. Zij starten later dit jaar met een horeca-opleiding voor studenten in de bergen in Nepal en dat initiatief ondersteun ik maar al te graag,”aldus Luc. “Ten eerste omdat ik zelf een achtergrond in de horeca heb en ten tweede omdat ik weet wat nieuwe kansen kunnen betekenen voor mensen uit arme, afgelegen gemeenschappen.”

Nu al kan je de (voorbereidende) avonturen van Luc op de Great Himalaya Trail volgen op Luc’s Facebook-pagina. Wie zijn tocht en het goede doel wil steunen, kan hier ook doneren.

De redactie wenst Luc veel succes!

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.