Back To Basic – Het Verlangen Naar Een Offline Leven

Hoe is het om even helemaal van de ‘grid’ te verdwijnen, als je niet bereikbaar of te ‘liken’ bent. Back to basic dus!

“There is pleasure in the pathless woods. There is rapture on the lonely shore. There is society where none intrudes, by the deep sea and music in its roar. I love not man the less, but Nature more.” – Lord Byron

Ons leven speelt zich tegenwoordig voor een groot deel af op internet. Met je telefoon regel je dagelijkse afspraken, onderhoud je sociale contacten en scan je boodschappen in de supermarkt. Door de groeiende invloed die internet op ons leven heeft is hierdoor de laatste jaren het verlangen naar een ‘offline’ leven steeds groter geworden. Even helemaal weg, onbereikbaar, back to basic. Sommige pakken dit rigoureus aan en fietsen met een tentje de hele wereld rond, andere kiezen voor het meer comfortabele ‘glamping’: kamperen in luxe safaritenten of hippe caravans. Zelf ben ik groot fan van het buitenleven. Je ziet en hoort zoveel meer, je leeft in en met de natuur. In dit artikel laat ik je kennis maken met mijn visie op ‘back to basic’.

back to basic
Foto: Manja Herrebrugh (ww.bymanja.nl)

Oh nee! Geen bereik! Wat nu? Hoe kan ik nu mijn verhalen delen of mijn foto’s aan vrienden en familie laten zien via social media? Met mijn telefoon in de lucht wapperend probeer ik nog een plekje met bereik te vinden, wie weet lukt het dan… Hoe kan ik nou opzoeken wat het weer wordt morgen, hoe de wandelroute verder loopt en waar er een goed restaurant in de buurt zit! Wat nu?!

We zijn het zo gewend. Overal heb je bereik met je mobiel of wifi voor je tablet. Plekken zonder 4G zijn ondenkbaar geworden. We delen alles met elkaar en zoeken alles wat we willen weten even snel op internet. Super handig toch? Ik geef grif toe dat ik veel gebruik maak van de informatiestromen. Van Facebook tot Buienradar, ik gebruik het allemaal. Maar kunnen we nog wel zonder? Hoe is het om even helemaal van de ‘grid’ te verdwijnen, als je niet bereikbaar of te ‘liken’ bent.

cantharellen-plukken-voor-de-soep
Cantharellen plukken voor de soep

Het idee voor dit artikel ontstond toen ik afgelopen zomer op reis was in Zweden; met een kano maakten we een tocht langs wildkampeerplekken. Echt even helemaal weg van de bewoonde wereld. Ondanks dat ik wist dat mijn telefoon waarschijnlijk geen bereik zou hebben op het water voelde ik me toch enigszins onthand. Stel dat iemand mij zou willen bereiken, of dat ik heel dringend iets moet opzoeken over kamperen in het wild? Ja, het was even wennen zonder telefoon.

Maar…uiteindelijk moet ik toegeven dat het als een bevrijding voelde om even helemaal ‘back to basic’ te gaan. Je hebt ineens zeeën van tijd en je wordt er een stuk creatiever van.
“Oh nee! Natte lucifers! Hoe gaan we nu een vuurtje maken om op te koken?! Stom ook, ik had kunnen weten dat ze door de condens ’s nachts vochtig konden worden. Volgens mij heb ik in een vlaag van outdoorgevoelens een keer een magnesiumstick besteld. Die moet ergens in mijn rugzak zitten. Even wat houtkrullen van een stammetje af snijden met mijn zakmes en dan met de magnesiumstick proberen een vonkje te maken. Het lukt! Het hout brandt, snel wat mos en kleine takjes erop voor het weer dooft. Jippie! Tijd voor koffie!”

vuurtje-maken-met-magnesium-stick-werkt-prima
Vuurtje maken met een magnesium stick werkt prima

Voor mij betekent ‘back to basic’ niet dat je op een houtje hoeft te bijten om te overleven. Een beetje luxe mag wel, toch? Een grote tent met comfortabele matjes en lekker dikke slaapzakken, een goed boek, lekker eten – je kunt natuurlijk zakjes gedroogd eten meenemen, maar heb je plek over dan ben ik groot fan van gedroogde mixen met bonen en linzen en wat verse groenten – en misschien zelfs lichtgewicht kampeer stoeltjes. Die maken je ervaring net iets aangenamer. Alles hangt of staat natuurlijk hoe je reist: te voet, met de fiets of bijvoorbeeld met een kano. Je bepakking pas je altijd aan de beschikbare ruimte aan.

Zelfs in de natuur kun je gewoon douchen
Zelfs in de natuur kun je gewoon douchen

Zelf heb ik een paar dingen die altijd mee gaan, ongeacht de ruimte die ze kosten. Bijvoorbeeld mijn 1,5kg wegende camera. Die is groot en zwaar maar blijft nooit achter! Hetzelfde geldt voor een thermosfles. Ondanks de ruimte die deze spullen innemen is er niets fijner dan na een lange zware tocht in weer en wind te kunnen genieten van een warme kop koffie, thee of soep.

je-hoeft-echt-neit-op-een-houtje-te-bijten
Je hoeft echt niet op een houtje te bijten

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1477474381366{background-color: #f7f7f7 !important;border-radius: 2px !important;}”]

Wat een heerlijke dag was het vandaag. Vanochtend ben ik wakker geworden van het kalme klotsen van het water voor mijn tent aan het grote meer waar ik sta. Daarna begon de dag heerlijk met een wandeling met mijn hond door de bossen die eindigde met een houthaksessie met het oog op een fijn kampvuur en de sauna van vanmiddag. Na deze inspanning stond er een warme kop koffie met gebakken eieren op mij te wachten; ontbijten met uitzicht over het water. De rest van de dag is een opeenvolging van wandelen, cantharellen zoeken voor in de soep, een beetje varen op het meer, proberen een visje te vangen voor boven het kampvuur, douchen in de hout gestookte sauna en genieten van het uitzicht. Nu de zon weer onder is en duizenden sterren de hemel laten spreken geniet ik nog even na. Terugdenkend aan een dag zonder belangrijke gebeurtenissen maar zo rustgevend en vol geluk.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Voor mij is het ultieme ‘back to basic’ gevoel dat je één met de natuur bent. Wakker worden van de vogels die overal om je heen fluiten of van de zon die op je tent schijnt. Buiten leven van zonsopkomst tot zonsondergang en even alles om je heen vergeten. Als water halen en hout hakken je enige dagtaken zijn en natte lucifers je enige ergernis. De stilte, de rust en de vrijheid. Na een tijdje zal je voelen hoe je hele lichaam tot rust komt, alsof er een gewicht van je afvalt en je steeds meer detail gaat zien in de natuur om je heen. Kleine paddenstoelen verscholen in het mos, kevers die er uren over doen om een dennennaald naar hun holletje te slepen en ochtenddauw als duizenden pareltjes in het gras. Als je dan ’s avonds naar de hemel kijkt en je meer sterren ziet dan je ooit eerder hebt gezien dan weet je dat je leeft.

cantharellen

“The earth has music for those who listen.” –William Shakespeare

Vijf manieren om ‘back to basic’ te gaan!

  1. Pak je fiets en rij naar een camping in de buurt om een nachtje te gaan kamperen. Zelfs één nacht even weg van alles laat je het buitengevoel ervaren! Voor kamperen in de natuur van Nederland kun je terecht op de website van de kampeerclub.
  2. Go Glamping! Het voorbeeld dat ‘back to basic’ ook luxe kan! Kijk hier voor een overzicht van glampings in Nederland.
  3. Heb je een tuin? Ga dan ‘back to basic’ in de tuin. Maak een houtvuurtje en kook hier je avondeten op. Heb je geen tuin, neem dan een bbq mee en kies een mooie plek uit in de natuur om de zon onder te zien gaan en marshmallows te roosteren.
  4. Vakantie? Maak dan een keer een georganiseerde meerdaagse tocht langs hutten in de bergen. Er zijn tientallen organisaties te vinden op internet die wandelreizen aanbieden. Zo hoef je niet zelf de weg te zoeken maar ben je wel ‘back to basic’.
  5. Huur een kano bij een van de vele kano verhuurbedrijven in Nederland en slaap op een vlot op het water! Onder andere in de Biesbosch en de Weerribben kun je op deze bijzondere manier overnachten.

Wil jij ook back to basic?

Volg dan een training bij een van de vele outdoor survival bedrijven die ons land kent. Bijvoorbeeld Voshaaroutdoor. Of spijker eerst je theorie een beetje bij met het officiële SAS Survival Handboek.

Koop Online
Koop Online
Marloes van Pareren
Al vanaf mijn jeugd zit het reizen in mijn bloed. Vanaf het moment dat ik zelfstandig op reis kon ben ik begonnen met het ontdekken van de wereld! In het begin bestonden mijn reizen met name uit de "bekende" plekken en wilde ik zoveel mogelijk in één keer zien. Drukke schema's en lange reisafstanden dus. Inmiddels is hier wel wat verandering in gekomen en voel ik mij meer aangetrokken tot "slow travel", waarbij je langer op dezelfde plek blijft en de omgeving beter leert kennen. Als natuurfotograaf en reisjournalist wil ik mijzelf vestigen binnen Nederland.